כלי נגישות

הקשר המפתיע בין נוסח ספרד לבגדי שעטנז

 
 
 

:הלימוד היומי
פר׳ קדושים | יום ד | ל' ניסן ה'תשפ"ד | פרק י"ט פסוק ל"ג – פסוק ל"ז

הניוזלטר היומי והפצת התורה לרבבות אלפי ישראל
מוקדשים לרפואת הרב עזריאל בן פריווא נעמי שליט"א
לרפו"ש בתושח"י

מעוניינים להקדיש את הניוזלטר היומי לזכות יקיריכם?

לחצו כאן
     
 
 

מה הקשר של נוסח ספרד לבגדי שעטנז?

בפרשת השבוע אנו לומדים על איסור לבישת שעטנז, ולהלן נעסוק בסערה הלכתית שהתעוררה בדורות הקודמים בהיכלי הפוסקים האם אפשר למנוע מש"ץ לרדת לפני התיבה בבית מדרש של חסידים כשהוא לבוש בגדי צמר.

חומרת צדיקי החסידות

מנהג וחומרה מיוחדת נהגו גדולי ישראל בדורות הקודמים, שלא ללבוש כלל שום בגד העשוי מצמר, מחשש שמא יש בו תערובת חוטי פשתן ושייך בו איסור שעטנז, והיו לובשים רק בגדי צמר גפן או פשתן (שלא היה בו חשש שיתערב צמר). יש המביאים שמקור חומרה זו היא מהבעל שם טוב זי"ע (דברי ישראל – מודזיץ, כללי אורייתא דף לב, טור ג).

בגד צמר על גבי בגד פשתן

בספר זכרון יהודה (דף יח) הביא בשם אביו הגה"ק מהר"ם א"ש מאונגוואר זצוק"ל, שבאמת אין חשש תערובת חוטי פשתן בתוך הצמר, אלא החמירו לשיטת הירושלמי שאסור ללבוש בגד צמר אפילו "על גבי" בגד פשתן, וכיון שהכתונת הוא מפשתן החמירו שהבגד העליון לא יהיה מצמר.

חומרת תלמידי הגר"א

במנהג זה נהגו בעבר גם גדולי תלמידי הגר"א, כך מביא הגאון בעל חכמת אדם זצ"ל (כלל קט אות כה): "ראוי לכל ירא שמים שלא ילבוש הבגדים של צמר שרגילין למצוא בהן חוטין של פשתן וענגילשע פאציילא ע"פ נסיון ראינו שהשתי פשתן והערב צמר".

כך גם הרה"ק בעל התניא זי"ע כותב במכתב (נדפס באגרת אדמו"ר הזקן ח"ב עמוד נז) שתלמדי הגר"א גם מקפידים שלא ללבוש בגדי צמר.

בגדי צמר בשעת התפילה

קפידה מיוחדת היתה אצל חסידים, שעל כל פנים בשעת התפילה לא ילבשו בגדי צמר, כי בעת התפילה חמור יותר העבירה של שעטנז המעורר את השטן. שכן שעטנז הוא מלשון 'שטן עז'.

המחאה נגד הש"ץ

עד כדי כך הגיע קפידת החסידים להמנע מללבוש בגדי צמר, שלא נתנו לירד לפני התיבה להתפלל למי שלא נזהר בדבר.

כתוצאה מכך נתהווה פולמוס רחב. היה זה אחרי שבעיר אחת, בבית הכנסת בו התפללו כנוסח האריה"ק – כמנהג החסידים להתפלל בנוסח זה - ירד לפני התיבה תלמיד חכם לבוש בגדי צמר, המתפללים שנמנו על עדת החסידים מחו נגדו מלהתפלל כש"ץ, וטענו כיון שהציבור כאן מתפללים בנוסח האר"י הקדוש שהוא נוסח ספרד בודאי אינו ראוי לעבור לפני התיבה מלובש בגדי צמר, כי המתפלל בנוסח האר"י חייב ללבוש בגדים שאינם של צמר.

תשובת החתם סופר

אותו תלמיד חכם הריץ מכתב לפני שניים מגדולי הדור ההוא, ה"ה הגה"ק בעל חתם סופר זי"ע והגה"ק בעל ישמח משה מאיהעל זי"ע, ושאל אם עשו כדין כשסילקו אותו מלגשת לעמוד.

מרן החתם סופר השיב לו תשובה ערוכה (שו"ת חתם סופר או"ח סימן סו), ובדבריו הוא דוחה החשש שמא מעורב חוט פשתן בהצמר, אחרי שרוב ישראל מלובשים בבגדי צמר ולא יתכן לומר שכולם נכשלים, ומ"מ הנזהר קדוש יאמר לו. אך בעיקר תמה החתם סופר מה שייכות יש בין לבישת בגדי צמר ובין תפילה בנוסח ספרד או אשכנז.

מתפללי נוסח ספרד קיבלו על עצמם לא ללבוש בגדי צמר

רוח אחרת היתה בתשובתו של הגה"ק הישמח משה (שו"ת השיב משה או"ח סימן ז) והוא מצדיק את החומרה שלא ללבוש בגדי צמר, ורשאים הציבור לתקן תקנה שהשליח ציבור יקפיד שלא ללבוש בגדי צמר, ובבית כנסת של חסידים המתפללים בנוסח האר"י בוודאי רשאים למחות שלא ללבוש בגיד צמר.

החתם סופר: מתי נתקנה תקנה זו?

תשובת הישמח משה הגיעה לידיו של החתם סופר, ושוב השיב ידו לחזק דעתו בתשובה נוספת (שם סימן טז), ובעיקר תמה החתם סופר על הישמח משה שכתב שהמתפללים נוסח האר"י קיבלו על עצמן שלא להוריד לתיבה הלובש בגדי צמר, ולא נודע לנו אימתי תיקנו תקנה כזו? ומה הקשר בין תפילה בנוסח ספרד ללבישת שעטנז?

תקנת הישמח משה

למעשה, תקנה זו של הישמח משה שלכל הפחות הש"ץ יימנע מלבישת צמר, התפשטה בכמה וכמה קהילות יראים, ובפרט אצל הצדיקים יוצאי חלציו, ודנו בזה בכמה שאלות אם ניתן למנוע מש"ץ לגשת לעמוד בבגדי צמר, ראה בשו"ת ערוגת הבשם (סי' סב), שו"ת תשורת ש"י (מהדו"ב סי' סז) שנשאל בשאלה זו ודעתו להקל באבלים, שו"ת יגל יעקב' יו"ד סי' פז, לבושי מרדכי יו"ד מה"ת סי' קמא).

תגובות, הארות והוספות על המדור
 

תגובות למדור דעת תורה מפרשת אחרי:
אודות פולמוס קו־התאריך ביפן

לכבוד מערכת תורה שבכתב

סבי הגה"צ רבי יעקב יוסף הכהן זאבארי זצ"ל מאחרוני התלמידים במיר שנחאי (נלב"ע י"א תמוז תשע"ח) סיפר לי שאחד מחשובי הבחורים מ'האריות' של הישיבה ה"ה הגאון רבי שעיה שימנוביץ ('ז'ביצ'ה) זצ"ל צם במשך יומיים רצוף מחמת הספק באיזה יום חל יום הכיפורים שם.

יישר כח!!
שלמה זלמן

תגובות נוספות יופיעו אי"ה בעלון 'תורה שבכתב' שיו"ל לקראת פרשת אמור

 
 

וְהִתְקַדִּשְׁתֶּם וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים (כ, ז)

לא רק 'והתקדשתם' באופן חד פעמי, אלא 'והייתם קדושים' תמשיכו להישאר קדושים בקדושה שאינה נפסקת.

 (פאר ישראל, בוהוש)

 
 

מקיום ההלכה לא מפסידים
אֲנִי ה' (ויקרא יט, טז)
נאמן לשלם שכר (רש"י) 

 

בעיצומה של מלחמת העולם השנייה נמלט מרן גאב"ד בריסק הגרי"ז זצ"ל יחד עם משפחתו מוורשא לוילנא. במשך שלשה ימים של המנוסה בדרכים היו בסכנה גדולה כשחייהם תלויים מנגד.

תוך כדי המנוסה הגיע זמן התפילה. ביקש הרב מבריסק שיעצרו את העגלות כדי שיוכל לרדת ולהתפלל בעמידה כדת וכדין, כיון שקשה לו לכוון כראוי בנסיעה. הוא אכן ירד מהעגלה והתפלל בצד הדרך, בעוד שאר הנוסעים בעגלות השמיעו טרוניות על הרב שמעכב את הנסיעה בשעת הסכנה.

בסוף התברר גודל הנס! כאשר הגיעו לעיר וילנא, מצאו אותה ריקה מיהודים. חיילים גרמניים שטפו את רחובות העיר, ורק בדרך נס לא הבחינו בעגלה בה נסע הרב מבריסק, רק גויה שהבחינה בעגלת הנוסעים היהודים צעקה להם לברוח במהירות מן העיר, כי הגרמנים כבר אספו את כל יהודי העיר ולקחו אותם ליעד ממנו לא שבים...

כל הנוסעים הביעו את התפעלותם מ'רוח הקודש' של הרב מבריסק, אבל הרב ענה ואמר: אין כאן מופת, אלא הגיון פשוט, מי שמתנהג על פי ההלכה מתקיימים בו דברי חז"ל 'אין אדם שומע לי ומפסיד!'

 

אוב וידעוני

אחד מסוגי הכישוף האסורים הוא הכישוף הנקרא 'אוב' [נקרא גם בשם 'פיתום'], במסגרתו שואל המכשף שאלות את רוח המת, וקול תשובת המת נשמע מתוך בית השחי של המכשף. סוג נוסף של כישוף הוא ה'ידעוני', במסגרתו מניח המכשף בתוך פיו עצם של חיה הנקראת 'ידוע', ובאמצעות כישופים שונים גורם לעצם לדבר ולהודיע עתידות. התורה אוסרת להתעסק בכישופים אלו או לשאול שאלות את המכשפים, ועונש חמור ניתן לעוסק בהם.

לתגובות והערות על המדור
 
     
 
   
 
 

הנושא היומי בפרשה
כבוד הגרים; זהירות מעוולות במדידה ובמשקל

אהבת הגר:
יש לאהוב את הגר ולא לצער אותו באמירת 'אמש היית עובד כוכבים, ועכשיו אתה בא ללמוד תורת ה'?!'. כי 'מום שבך אל תאמר לחברך', והרי כל ישראל היו גרים במצרים. אלא יש לשלב את הגר בתוך ישראל ככל האזרח בארץ, ואני ה' אלקיו של הגר ושלכם שווה בשווה.

יושר בממון:
התורה אוסרת לעשות עוול בעת המסחר המוכר והלוקח, אם במדידת קרקע, ואם במשקל של מוצר יבש, או ב'משורה' – מדידת מוצר לח.

אלא יש להיזהר שאבני המשקל יהיו נכונים ומדויקים, וה' שהבחין במצרים בין בכור לאינו בכור, יודע מי טומן את אבני המשקולת במלח כדי להונות בכך אנשים אחרים. כך גם יש להיזהר שמידת ה'איפה'' למדידת דבר יבש, ומידת 'הין' למדידת לח, יהיו מדויקים ונכונים.

כמו דיין:
המודד נקרא 'דיין' [שנאמר בו 'לא תעשו עול במשפט'], ללמד שאם שיקר במידה הרי הוא כדיין המקלקל את הדין הנקרא 'עול' 'שנאוי' 'משוקץ' 'חרם' 'תועבה', וגורם לחמשה דברים שנאמרו בדיין המקלקל את הדין: א. מטמא הארץ. ב. מחלל השם. ג. מסלק השכינה. ד. מפיל ישראל בחרב. ה. מגלה ישראל מארצם.

 
 
 

המפעל העולמי 'תורה שבכתב' - נוסד במטרה לעודד לימוד וידיעת התורה הק' עם פירוש רש"י למען עידוד הלימוד והשינון, שולחים אנו מדי יום את הניוזלטר היומי עם סיכום מתומצת על הפרשה היומית, שיעורים במגוון שפות, קבצי לימוד, מבחנים, יהלום יומי ועוד. כמו"כ, אנו מפעילים מערך ענק של שיעורים יומיים, מבחני סיכום יומיים ושבועיים, ועוד פעילויות רבות, בקו התוכן שלנו 02-5002018, או בפלטפורמות נדרים פלוס.

השירות הינו חינמי ונועד כדי להגדיל תורה ולהאדירה ולכן נשמח אם תעבירו את הניוזלטר לכל דורש, אם כי כל הזכויות החומרים המובאים בו הינם שמורים למפעל העולמי 'תורה שבכתב' ואין לעשות בהם כל שימוש

להצטרפות לרשימת התפוצה וקבלת הניוזלטר היומי לחץ >כאן< או שלח לנו מייל חוזר

להערות והארות, הצעות ייעול או שאלות ניתן ליצור קשר בדוא"ל torah@torahb.co.il

אם קיבלתם את המייל בטעות ואינכם חפצים לקבלו שוב, אנו מתנצלים מראש ונבקשכם ללחוץ על 'הסר' בסוף המייל

 

 

הודעה זו נשלחה עבור
 להרשמה לרשימת התפוצה לחץ כאן
להסרה אוטומטית מרשימת התפוצה לחץ כאן

 

 


נשלח באמצעות מערכת הדיוור של 3 פינות אתרים.
קובץ מצורף
_ד_קדושים___תורה_שבכתב.pdf
Our website is protected by DMC Firewall!