כלי נגישות

כשאין לוי בבית כנסת, האם בכור נוטל ידיים לכהן שנושא כפיים?

 
 
 

:הלימוד היומי
פר׳ במדבר | יום ב | כ"ו אייר ה'תשפ"ד | פרק א' פסוק כ' – פסוק נ"ד

הניוזלטר היומי והפצת התורה לרבבות אלפי ישראל
מוקדשים לע"נ הרה"ק רבי שלמה בן רבי מרדכי מזוויעהל זצוק"ל 
זכותו יגן עלינו
 

מעוניינים להקדיש את הניוזלטר היומי לזכות יקיריכם?

לחץ כאן
     
 

האם בכור יוצק מים על ידי הכהנים לפני נשיאת כפיים?

בפרשת השבוע כתוב (ג, יב) ואני הנה לקחתי את הלויים מתוך בני ישראל תחת כל בכור פטר רחם מבני ישראל, ומפרש רש"י: "לפי שהייתה עבודה בבכורות, וכשחטאו בעגל נפסלו, והלויים שלא עבדו ע"ז נבחרו תחתיהם".

החידוש ב'מחזור הישן'

על פניו נראה שהבכורים נשללו לחלוטין מכל קדושה ומעלה לאחר חטא העגל, אבל הט"ז בהלכות נשיאת כפיים (סי' קכח, סק"ג) מביא דבר חידוש בשם חמיו הב"ח, שכתב 'בשם מחזור ישן בשם מהר"י מולין', שלפני נשיאת כפיים של הכהנים, אם אין שם לוי ליצוק מים על ידיהם של הכהנים, אבל יש שם בכור פטר רחם, יתן הוא מים על ידי הכהנים. חידוש זה מובא גם בשאר הפוסקים שם, וכן הביאו להלכה למעשה במשנה ברורה (סקכ"ב).

בבכור יש צד קדושה 

המחצית השקל מוסיף לכך הסבר: כיון שהטעם שלוי רוחץ ידי הכהנים, שלוי הוא קדוש וכהן הוא קדוש וראוי שקדוש ירחץ לקדוש, כמובא בזוהר. וגם בכור פטר רחם "יש בו צד קדושה!".

רק בכור לאמו 

ברם, המגן־אברהם שם מדייק מלשונו של הב"ח בשם מחזור ישן שכתב 'בכור פטר רחם', שרק בכור לאמו דוקא יוצק מים על ידי הכהנים, אבל בכור לאביו אין לו שום קדושה בזמן הזה.

בכור הפטור מפדיון הבן

הערה מעניינת מעיר בספר פסקי תשובות (הערה 109) שמלשון הפוסקים משמע שדין זה נאמר רק בבכור המחויב בפדיון הבן, אבל בכור שנולד בניתוח וכדו' שלא נעשה לו פדיון הבן, אינו יכול ליצוק מים לידי הכהנים.

האם למעשה נוהגים כך היום?

למעשה, הכף החיים (סק"מ) כותב שלא ראה מי שינהג כך היום שבכור יצוק מים על ידי הכהנים, ואולי סומכים על פשטות לשון הזוהר שרק לוי ממש יוצק. אך שאר אחרונים הביאו הלכה זו למעשה, וכן היה מורה הגרש"ז אויערבך זצ"ל לבכורים ליצוק מים על ידי הכהנים כשאין לוי.

יש לכם מה לחדש ולהוסיף? מוזמנים להגיב
 
 
 
 

כְּכֹל אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת מֹשֶׁה כֵּן חָנוּ לְדִגְלֵיהֶם וְכֵן נָסָעוּ אִישׁ לְמִשְׁפְּחֹתָיו עַל בֵּית אֲבֹתָיו (ב, לד)

לא רק בחנייתם בביתם עשו ככל ציווי ה', אלא גם כאשר נסעו בדרכים שמרו את דרך ה' ולא סרו מדרכי אבות, איש למשפחותיו לבית אבותיו.

(מעגלי צדק)

 
 


"הקולא" של בריסק

 

והרי הסיפור הבא, לרגל תחילת לימוד חומש במדבר, חומש עם רש"י: טענו פעם המשכילים לרבי חיים מבריסק על כך שהוא מרבה להחמיר ואף פעם אינו מקל. ענה להם רבי חיים כאיוולתם: מדוע אתם אומרים כך? אני מוכן להקל עבורכם 'קולא' גדולה. נפסק בשלחן ערוך שכאשר מעבירים הפרשה שנים מקרא ואחד תרגום, ירא-שמים יוסיף וילמד גם את פירוש רש"י. ואני הנני מוכן להתיר ולהקל לכם, שאפילו שאינכם יראי שמים, בכל זאת מותר לכם ללמוד מדי שבוע גם את פירוש רש"י...

 

מיתה בידי שמים

בפרשת השבוע נאמר שאיש זר המתקרב למשכן יומת בידי שמים. כמובן שכל אדם סופו למות בידי שמים לאחר אריכות ימיו, והכוונה שאדם זה יענש למות קודם זמנו, אולם אינו מת ערירי כמו החייב כרת.

לתגובות והערות על המדור
 
     
 
   
 
 

הנושא היומי בפרשה:
מספר בני ישראל שבט לוי נמנה לעצמו עבודת הלוויים

 

מספר השבטים:
להלן תוצאות המפקד של שבטי ישראל, והרשימה המדויקת של האנשים יוצאי הצבא מעל גיל 20 שהיו בכל שבט, אלו אשר נספרו על ידי משה ואהרן והנשיאים: שבט ראובן: 46,500, שבט שמעון: 59,300,שבט גד: 45,600, שבט יהודה: 74,600, שבט יששכר: 54,400, שבט זבולון: 57,400, שבט אפרים: 40,500, שבט מנשה: 32,200, שבט בנימין: 35,400, שבט דן: 63,700, שבט אשר: 41,500, שבט נפתלי: 53,400.

סך הכל:
סך הכל היו בכל שבטי ישראל: 603,500, ובמילים: שש מאות אלף ושלשת אלפים וחמש מאות. זאת ללא שבט לוי, שנמנו לעצמם.

שבט לוי לעצמם:
בגלל שתי סיבות נמנו בני שבט לוי לעצמם: א. כדאי הוא לגיון של מלך להיות נמנה לבדו. ב. כי עתידה להיגזר גזירה בחטא המרגלים שימותו במדבר כל הנמנים מבן 20 שנה, לפיכך נמנו הלווים לעצמם, לפי שהם לא חטאו בעגל והם לא מתו במדבר.

מינוי הלויים לתפקיד:
משה הצטווה מפי ה' למנות את שבט לוי לתפקיד השררה להתעסק בעבודת המשכן וכליו. בעת המסעות הם יפרקו את המשכן, והם יישאו את המשכן וכליו במשך כל המשא עד המקום ששם ישכון הענן. שם יקימו הלווים את המשכן.

איש זר שאינו לוי שיקרב לעבודת הלווים – יומת בימי שמים.

לא יהיה קצף:
הלוויים יחנו סביב למשכן. אם ישגיחו לשמור על מצוות ה' שלא יקרב איש זר לעבודתם, אזי לא יהיה קצף וחרון אף בבני ישראל. אבל אם יקרב איש זר לעבודתם, יהיה קצף בישראל, כמו שהיה בימי קרח.

ושאר בני ישראל יחנו סביב למשכן, איש על מחנהו כפי סדר הדגלים המפורש להלן בפרשה, שלשה שבטים לכל דגל.

 
 
 

המפעל העולמי 'תורה שבכתב' - נוסד במטרה לעודד לימוד וידיעת התורה הק' עם פירוש רש"י למען עידוד הלימוד והשינון, שולחים אנו מדי יום את הניוזלטר היומי עם סיכום מתומצת על הפרשה היומית, שיעורים במגוון שפות, קבצי לימוד, מבחנים, יהלום יומי ועוד. כמו"כ, אנו מפעילים מערך ענק של שיעורים יומיים, מבחני סיכום יומיים ושבועיים, ועוד פעילויות רבות, בקו התוכן שלנו 02-5002018, או בפלטפורמות נדרים פלוס.

השירות הינו חינמי ונועד כדי להגדיל תורה ולהאדירה ולכן נשמח אם תעבירו את הניוזלטר לכל דורש, אם כי כל הזכויות החומרים המובאים בו הינם שמורים למפעל העולמי 'תורה שבכתב' ואין לעשות בהם כל שימוש

להצטרפות לרשימת התפוצה וקבלת הניוזלטר היומי לחץ >כאן< או שלח לנו מייל חוזר

להערות והארות, הצעות ייעול או שאלות ניתן ליצור קשר בדוא"ל torah@torahb.co.il

אם קיבלתם את המייל בטעות ואינכם חפצים לקבלו שוב, אנו מתנצלים מראש ונבקשכם ללחוץ על 'הסר' בסוף המייל

 

 

הודעה זו נשלחה עבור
 להרשמה לרשימת התפוצה לחץ כאן
להסרה אוטומטית מרשימת התפוצה לחץ כאן

 

 


נשלח באמצעות מערכת הדיוור של 3 פינות אתרים.
קובץ מצורף
_ב_במדבר___תורה_שבכתב.pdf
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd